Spoj tradicije 6 generacija i moderne tehnologije

Više od 100 godina tradicije proizvodnje začinske paprike

Donja Lokošnica važi za svetsku prestonicu crvene paprike, a naša porodica prenosi tradiciju i unapređuje znanje, sa kolena na koleno, već 6 generacija.

O nama

U gotovo vekovnoj posvećenosti, od manuelne proizvodnje izgradili smo moderni proizvodno-prerađivački sistem i postigli delikatesni ukus proizvoda, kao i standrardno viskok kvalitet.  Danas dnevno možemo preraditi od 10 do 50 tona proizvoda.

Kontaktirajte nas

Lokošnička paprika

Autohtona sorta paprike koja uspeva samo u okolini sela Donja Lokošnica

Pouzdan partner

Ponosimo se na naše partnere i poverenje koje su nam ukazali

Tradicionalna receptura

Proces prerade začinske paprike usavršavan decenijama

Porodična firma

Šest generacija naše porodice gradilo je naš porodični biznis.

Kontinuitet kvaliteta

Standardizovana proizvodnja, bez oscilacija u kvalitetu proizvoda.

Kapacitet proizvodnje

Danas naša proizvodnja može izbaciti 10-50 tona dnevno

Tucana ljuta domaćaZačinska paprika - Paprika Plus doo Leskovac - Proizvodnja začinske paprike i ekstrakata paprike i začina

Jedinstvena tradicija

Selo Donja Lakošnica kod Leskovca jedino je mesto u Srbiji gde uspeva specijalna začinska parika koju meštani jednostavno zovu – nizača. Od nje se pravi mlevena i gruvana, odnosno, tucana paprika, kao začin jelima.Vredni Donjolokošničani iz 280 domaćinstava ovu autohtonu papriku uzgajaju na otvorenom prostoru, u ljutoj i slatkoj varijanti, a beru je i suše s prvim danima jeseni kada celo selo i bukvalno pocrveni, jer se ta paprika iglom i koncem slaže u nize i suši od 20 do 30 dana na zidovima kuća, staja, ograda, plotova.

Zbog prizora sa svim nijansama crvene boje gotovo da zastaje dah. Crveno selo, kako još Donju Lakošnicu zovu i sami meštani, tada postaje „meta“ znatiželjnika, pa su ovde i deca, koje roditelji podižu od prodaje prerađenih ili celih „nizača“, naučena kako da poziraju pred foto aparatima.

Posle sušenja na otvorenom, paprika „dozreva“ u priručnim sušarama i melje se u sitnijim i krupnijim varijantima, ili se prodaje u vezama i nizama po pijacama za punjenje posnih paprika.Godišnje odvade izađe oko 250 tona začinske paprike i još oko 100 tona celih suvih paprika. Niko precizno ne raspolaže podatkom odakle i kada i kako se u Donjoj Lakošnici zapatilo seme začinske paprike.

Najstariji meštani tvrde da je seme negde iz Turske stiglo pre dva do tri veka, dok drugi prepričavaju legende da je dopremljeno čak iz Amerike i to samo 50 godina pošto je Kolumbo otkrio taj kontinet.

Uz ovakav pedigre i tradiciju odlučili smo da našu papriku predstavimo u zemlji i svetu na najbolji mogući način.Dugu tradiciju i jedinstveni ukus u kuhinjama možete naći u proizvodnji porodice Nikolić – Paprika plus.

Tucana ljuta domaća lokošnička paprika - Sudžuk, gruvana paprika - Začinska paprika - Paprika Plus doo Leskovac - Proizvodnja začinske paprike